Головна » 2011 » Січень » 28 » Декілька цікавих відомостей про будову лазні
13:56
Декілька цікавих відомостей про будову лазні

Легкий пар

«З легкою парою» - цією фразою споконвіку зустрічають на Русі людини попаритися в лазні. Словосполучення «з легким паром», стало таким же звичним як щоденне «здрастуйте», яке ми промовляємо найчастіше машинально, не замислюючись про значення сказаного. Проте якщо запитати будь-якого перехожого на вулиці, - чому ми говоримо «здрастуйте», то переважна більшість інтерв'юйованих відповідять правильно - при зустрічі прийнято бажати здоров'я, тому і «здрастуйте». Розкрити зміст фрази «з легким паром», це ж сама більшість, не зможе. Навіть якщо інтуїтивно людина розуміє, що легкий пар, це начебто добре, то яку роль тут відіграє печі для лазні, так само, як і матеріал, з якого лазня зроблена, залишається загадкою для непосвячених. Для появи інтриги в статті, хочу сказати, що в буквальному сенсі «легкий» пар, більше відношення має до сауни, ніж до російської лазні. Цей момент ми розглянемо трохи нижче.
Зовнішність оманлива

У наші дні стало модним будувати дерев'яні лазні. Найчастіше на присадибних ділянках ставлять лазні з бруса - красиві і екологічні конструкції, які зовні дуже схожі на російські дерев'яні лазні, але це зовсім не означає, що функціонально вони завжди відповідають особливостям традиційного російській парній. Чому? Тому, що лазня зовсім без пари - це не лазня. Пар в будь-який лазні присутній завжди, але в різних лазнях, пара має зовсім різні характеристики. Адже якщо для російської лазні характерна наявність великої кількості вологого пара, то в сауні ви не отримаєте, а наприклад, в турецькій або як її ще називають, паровій бані, концентрація крапельок води в парі така, що його абсолютна вологість прагне до 1000 відсоткам. Таким чином, збудувавши собі дерев'яну лазню з бруса, ви можете зовні мати російську лазню, а всередині, турецьку. Чому б ні?
Лазня - найкращий лікар

Так само, відомо, що при відвідуванні лазні, людина одночасно отримує, масу корисних для організму процедур. Зокрема, гаряча пара йде від пароутворювача, будь то нагріті камені, парогенератор, металевий рефлектор або щось інше, забезпечує посилення кровотоку, чим стимулює роботу імунної та ендокринної системи і робить ще багато інших корисних речей. Такий нюанс як, наприклад російська традиція паритися віником, означає ніщо інше, як чудовий масаж, причому з виділенням з дубових або березового листя корисних ефірних масел. Турецька лазня, сприяє насиченню організму вологою, що покращує працездатність нирок. Суха сауна навпаки, змушує нас рясно потіти, а разом з потом, з організму видаляється маса шкідливих шлаків. Що може бути корисніше? Та нічого! Тому в Стародавньому Римі, людини виходить з лазні цілком розумно вітали вигуком: «як потієте?». Все це чудово, але є одна істотна проблема. Справа в тому, що якщо один температурний режим впливає благотворно на одного з нас, то на іншого діє утомляюще і може викликати небажані наслідки, аж до непритомності і проблем з серцево-судинною системою.

Танцюємо від грубки

Принципову відповідальність за той чи інший температурний режим, і непряму, за вологість і насиченість пари, беруть на себе печі для лазні. Тому в той момент, коли людина вибирає піч для лазні, він повинен точно знати, як він буде її експлуатувати, чи має його лазня для установки даної печі технічні і конструктивні можливості і найголовніше, який пар зможе приготувати обрана піч. Саме від вибору печі для лазні буде залежати, в яку, по суті, лазню, ви ввійдете після її встановлення - в російську гарячу або класичну, а може бути у фінську сауну або турецьку лазню. Іншими словами, піч для лазні, незалежно від того, дерев'яна лазня це чи цегляна, створює внутрішній клімат лазні, впливає на відчуття і фізичний стан знаходиться в ній людини. А це означає, що при виборі печі для лазні потрібно рахуватися з особливостями організму, як свого, так і членів своєї сім'ї. Справедливості заради, необхідно відзначити, що крім печі для лазні, в кліматообразованіі бере участь система вентиляції та внутрішнє оздоблення парильні. Від сукупної роботи печі для лазні та системи вентиляції, залежить ступінь вологості і насиченість пари, а ці ознаки, як я вже сказав, і є головною відмінністю вищеперелічених лазень.

Переглядів: 3562 | Додав: ZIDAN | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]