Головна » 2010 » Жовтень » 06
Бетонною сумішшю називають пластичну суміш, змішану до однорідного стану, яка складається з в’яжучої речовини, води, заповнювачів (піск та щебінь) і спеціальних добавок (пластифікаторів, протиморозних і т. п.). Бетон – штучний кам’яний матеріал, який одержують в результаті формування і затвердіння пластичної бетонної суміші, розчиненої у воді. До розчинних і бетонних сумішей ставляться вимоги доброї укладальності та водоутримувальної здатності.
Переглядів: 1436 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

Будівельним розчином називають пластичний (розчинений у воді) матеріал, що одержується в результаті розчинення у воді правильно підібраної суміші в’яжучої речовини (цементу, вапна) і дрібного заповнювача (піску), а в необхідних випадках спеціальних добавок. Суміш до затвердіння називають розчинною сумішшю, а після затвердіння – каменем.
За призначенням будівельні розчини бувають: мурувальні – для мурування стін з цегли, штучного каменю або блоків; опоряджувальні (штукатурні) – для штукатурення (тинькування) зовнішніх і внутрішніх поверхонь конструкцій; спеціальні – для замазування стиків збірних залізобетонних конструкцій та інших спеціальних цілей.
Заповнювачі – це матеріали, які не вступають у хімічні реакції з водою, ні з в’яжучими речовинами. Це природні або штучні матеріали, які є основною складовою частиною бетону чи будівельного розчину. Вони зменшують витрати в’яжучих речовин, утворюють кістяк у затверділому розчині і зменшують й ... Читати далі »
Переглядів: 1726 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

В’яжучі матеріали – це речовини мінерального або органічного походження, які мають властивість під впливом фізико-хімічних процесів переходити із пластичного стану в твердий. В’яжучі матеріали поділяються на неорганічні (мінеральні) – цемент,
вапно, гіпс і органічні – бітумні, дьогтеві, полімерні. Природні в’яжучі матеріали – гіпс і вапно застосовують з давніх часів.
Основні характеристики в’яжучих матеріалів – міцність, швидкість отвердіння і строки тужавіння (тобто час, доки в’яжучі матеріали залишаються пластичні).
Мінеральні в’яжучі матеріали – це дрібно перемелені порошкоподібні природні або штучні компоненти, які при змішуванні з водою утворюють пластичне, зручне для обробки тіло, здатне затверджуватись, наростити з часом міцність і перетворитись в кам’яне тіло. Розрізняють повітряні і гідравлічні в’яжучі.
Повітряні в’яжучі речовини можуть тверднути та набирати міцність у повітряно-сухих умовах. До них належать найбіл ... Читати далі »
Переглядів: 4739 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

До штучних кам’яних матеріалів належить глиняна цегла, покрівельна черепиця, облицювальні плитки та інші вироби.
Сировиною для їх виготовлення служить глина. Глиняну цеглу розміром 250х120х65 мм формують із легкоплавкої пластичної глини спеціальним обладнанням, сушать і випалюють при температурі 900…1100 °С. Цегла використовується для мурування стін. Залежно від її міцності на стискування ділиться на п’ять марок. Її середня щільність становить 17001900 кг/м3.
Виготовляють також силікатну цеглу з повітряного вапна і кварцового піску. Для достатньої міцності сформовану цеглу пропарюють в автоклавах при тиску 0,8…1,6 МПа і температурі до 200 С. Область застосування силікатної цегла майже та ж що і глиняної, поступаючись їй лише у вогнетривкості (після 500 С) та вологостійкості. Вона має такі ж розміри, як глиняна.
Переглядів: 1437 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

До природних матеріалів належать: бутовий камінь, булижний камінь, щебінь, пісок тощо.
Бутовий камінь – це великі камені довільної (направленої)
форми розміром до 500 мм., які одержують подрібненням скельних гірських порід: вапняку, доломіту, пісковику, граніту.
Застосовується для мурування фундаментів, будівництва гідротехнічних споруд, стін, допоміжних приміщень та ін. Різновид – бруковий камінь (бруківка), шматки каменю з довжиною ребра до 300 мм.
Булижний камінь одержують розколюванням великого каміння, яке добувають у кар’єрі, чи з окремих каменів-валунів. Його застосовують для влаштування шляхів і відкосів, для виробництва щебеню.
Щебінь – продукт подрібнення природних або штучних кам’яних матеріалів. Різновиди: щебінь з відходів гірничо-збагачувальних підприємств, вугільної, металургійної, хімічної та інших галузей (а також щебінь, який одержують подрібненням чи розмелюванням гірських порід, видобутих попутно). Засто ... Читати далі »
Переглядів: 3070 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

При виробі матеріалу для тієї чи іншої конструкції
обов’язково враховуються властивості матеріалів. Вимоги до
матеріалів, які використовуються в будівництві, визначені
державними стандартами України (ДСТУ) і технічними умовами (ТУ). Класифікують будівельні матеріали (поділ на групи) за значною ознакою. Найчастіше застосовують кваліфікацію за технологічною ознакою (напр., штукатурний розчин, шпаклівка, фарби тощо).
Основну маса будівельних матеріалів та виробів з них і напівфабрикатів виготовляють на підприємствах промисловості будівельних матеріалів і підприємствах будівельної індустрії або отримують від інших галузей народного господарства, а певну частину виготовляють безпосередньо на будівельному майданчику, приоб’єктних полігонах або виробничих базах.
Заборонено використання будівельних матеріалів і виробів, які не мають супровідних документів (паспорт, сертифікат), що підтверджують відповідність їхніх якісних показників вимогам державних стандарт ... Читати далі »
Переглядів: 1460 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

До будівельних матеріалів належать речовини органічного і
неорганічного походження, які мають властивості, необхідні
для їхнього застосування у конструкціях і виробах при спорудженні будинків. Вони поділяються на природні (вода, камінь,
пісок, глина) і штучні (цемент, вапно, скло) матеріали, а за
умовами роботи і призначенням – на конструкційні (природні
і штучні кам’яні матеріали, в’яжучі речовини, метал, полімери, деревина, композиційні матеріали) і матеріали спеціального призначення (теплоізоляційні, акустичні, гідроізоляційні,
покрівельні, антикорозійні, опоряджувальні).
За складом розрізняються органічні матеріали (деревина,
бітум, пластмаси), мінеральні (цегла, цемент, бетон) і метали
(сталь, чавун, алюмінієві сплави).
Кожному матеріалу притаманні характерні для нього властивості. Вони і визначають область застосування матеріалів, їх
довговічність, можливість поєднання з іншими. Розр ... Читати далі »
Переглядів: 8078 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)

Бо прохолодний осінній день, 6го жовтня 2010р, на світ божий з'явився 100% СДЛ - Будівництво.com. Перед тим як відзначити цю подію бокалом віскі закину трохи будівельного контенту.
Переглядів: 1158 | Додав: ped4enko | Дата: 2010-10-06 | Коментарі (0)