Головна » 2011 » Липень » 26
Первісна російська «истобка» відома по археологічних пам'ятниках ільменських слов'ян IX-X століть, що стали прототипом російської рубаної хати. Спочатку напівземлянки являли собою однокамерну структуру, що стала згодом двокамерної.

Надалі на основі рубаної кліті 4х6м зложилася більше розгорнута структура, властива середньовічному росіянинові житлу. Колодчата кліть розміром близько 4х6м з дерев'яним двосхилим дахом на кроквах мала рубану прибудову — покрову. На її основі остаточно встановилася трехчастинна структура: «хата» як опалювальне житлове приміщення, «покрову» — вхідне й прийомне приміщення, «кліть» — неопалюване літнє господарське приміщення. Згодом основні житлові кліті оббудовувалися прирубами, сіньми, вишками, теремами й т.п. У такий спосіб створювалося багатокамерне житло четирьох—шестичастинної структури. Для входу на другий ярус улаштовувалися додаткові ... Читати далі »
Переглядів: 2864 | Додав: ped4enko | Дата: 2011-07-26 | Коментарі (0)

З розвитком первісного суспільства кам'яні знаряддя праці змінилися бронзовими, а потім залізними.

З появою сокири стало технічно можливим створення стояково-каркасних споруд із заповненням галуззям, а потім з'явилися рублені з колод стіни. Врубки забезпечили надійність сполучення колод: утворений із чотирьох перехресних колод вінець дав можливість виготовляти міцний зруб, що завершувався шатровим дахом .

У Росії напівземлянки були відкриті при розкопках Тимоновской стоянки біля м. Брянська на правому березі р. Десни. Землянки мали в довжину 11,5 м, ширину й глибину до 3 м.

Великий інтерес являють житла трипільської культури, названої по селищу Трипілля (Київська область). Тут були знайдені залишки селища з будинками, розташованими по колу. Конструкція жител Трипілля складалася з дерев'яного каркаса, із плотовим заповненням, обмазаним г ... Читати далі »
Переглядів: 2569 | Додав: ped4enko | Дата: 2011-07-26 | Коментарі (0)

Перші найпростіші житла - заслін від вітру, курінь і землянка - були створені первісною людиною в ранній стадії розвитку. Пізніше застосовувалися більше складні типи жител - куполоподібні хатини з жердин і колод, що зустрічалися у всіх частинах світу. Загальні конструктивні прийоми визначались однаковим рівнем розвитку продуктивних сил.

На плакаті зображені найпоширеніші типи жител первісної людини: відкритий навіс із дахом з гілок, напівземлянка, створена в епоху неоліту. Розповсюдженою формою житла була куполоподібна хатина ,використовувана мешканцями лісостепової смуги. Особливу форму житла становлять, пальові поселення , і хатини, що були прототипом їх, на деревах ( зустрічають подібні в Новій Гвінеї).

При цьому первісна людина, будуючи собі житло, піклується не тільки про його доцільність, але й про красу будівлі, тобто «формує також і за законами краси» (К. Маркс).

Зародки архітектури як мистецтва, по Ф. Энгельсу, ... Читати далі »
Переглядів: 3214 | Додав: ped4enko | Дата: 2011-07-26 | Коментарі (0)