Головна » 2011 » Липень » 26 » Перші житла в період московської держави
00:49
Перші житла в період московської держави
Первісна російська «истобка» відома по археологічних пам'ятниках ільменських слов'ян IX-X століть, що стали прототипом російської рубаної хати. Спочатку напівземлянки являли собою однокамерну структуру, що стала згодом двокамерної.

Надалі на основі рубаної кліті 4х6м зложилася більше розгорнута структура, властива середньовічному росіянинові житлу. Колодчата кліть розміром близько 4х6м з дерев'яним двосхилим дахом на кроквах мала рубану прибудову — покрову. На її основі остаточно встановилася трехчастинна структура: «хата» як опалювальне житлове приміщення, «покрову» — вхідне й прийомне приміщення, «кліть» — неопалюване літнє господарське приміщення. Згодом основні житлові кліті оббудовувалися прирубами, сіньми, вишками, теремами й т.п. У такий спосіб створювалося багатокамерне житло четирьох—шестичастинної структури. Для входу на другий ярус улаштовувалися додаткові ґанки й зовнішні сходи, що складаються з 2—3 сходів-маршів і площадок. Ґанок покривався двосхилим дахом.

Поступово «истобка» видозмінювалася, перетворюючись у північний двоповерховий будинок з безліччю ЖИТЛО Й господарські приміщення. Так поступово складався тип «зростаючого» будинку, що эволюційно представляв собою результат розвитку житла від чорної хати, кліті з коморою, через «п'ятистінок», «двійню» до приватного житлового комплексу зблокованих будівель із внутрішнім повідомленням у декількох рівнях.
Переглядів: 2865 | Додав: ped4enko | Теги: історія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]