Головна » 2010 » Жовтень » 14 » Будинки. Загальні вимоги
23:43
Будинки. Загальні вимоги
За своїм функціональним призначенням основні елементи будівель підрозділяються на несучі, огороджувальні і що сполучають обидві ці функції. Несучі елементи приймають на себе навантаження від конструкції самої будівлі, атмосферних впливів, людей. Огороджувальні поділяють будівлю на окремі приміщення і виконують захисні функції (тепло- і звукоізоляція, захист від атмосферних впливів). Елементи, які з'єднують несучі та огороджувальні функції, повинні поєднувати в собі і якості.

Будівля має підземну частину, розташовану нижче рівня тротуару (землі) або вимощення та наземну. Вимощення представляє собою вузьку смугу навколо будівлі, вкриту кам'яними матеріалами, бетоном або асфальтобетоном. Вона має невеликий поперечний ухил для відведення води від будівлі. Конструкція будівлі складається з таких елементів.

Фундамент

Опорна частина конструкції, яка служить «посередником» між навантаженням від будівлі і грунтом. Якщо грунт під фундаментом знаходиться в незміненому (природному) стані, така підстава називають природним. Якщо ж грунт перед зведенням фундаменту доводиться укріплювати, підстава називається штучним.

На фундаменти доводиться вплив змінної температури і грунтових вод, тому при їх зведенні застосовуються матеріали з підвищеною міцністю і стійкістю до впливів зовнішнього середовища. До таких належать залізобетон, бетон, бутовий камінь. Досить поширені фундаменти із залізобетонних плит і блоків. Фундаменти для невеликих будинків і котеджів підрозділяються на стрічкові (їх закладають по лініях майбутніх стін) і стовпчасті (у вигляді окремо розташованих стовпів).

Стіни

По своєму розташуванню та призначенням поділяються на два види. Зовнішні стіни захищають і захищають приміщення від впливів зовнішнього середовища. Внутрішні поділяють приміщення між собою. За ступенем припадає на них навантаження стіни бувають несучими, самонесучими і ненесучими. На несучі стіни доводиться навантаження не тільки від власної ваги, але і від ваги інших конструкцій (дахів, перекриттів і т. п.). Самонесучими називають стіни, які передають фундаменту навантаження не тільки від власної ваги, але ще і від вітру, на них не спираються перекриття та інші конструкції будівлі. Стогін, огороджувальні приміщення будівлі від зовнішнього простору та передавальні свою власну вагу в межах кожного поверху на інші несучі конструкції, називають ненесучими.

Карниз

Карнизом називається верхня частина зовнішньої стіни, що виходить за її площину. Функціональним призначенням карниза, крім його декоративних якостей, є захист будівлі від води, що стікає з даху. Якщо будівля не має карниза, по периметру його даху влаштовується парапет.

Перекриття

Горизонтальні площини, що поєднують в собі огороджувальні та несучі функції. Перекриття розділяють суміжні по висоті приміщення називають міжповерховими, перекриття над верхнім поверхом - горищними. Виконують перекриття із залізобетонних панелей, рідше - з дерев'яних балок, до яких кріпляться деталі стелі (з ДСП, фанери, гіпсокартону).

Перегородки

Легкі стінки, що спираються на перекриття і розділяють внутрішній простір на окремі приміщення в межах одного поверху. Для їх виготовлення застосовують гіпсові і фібролітові плити, порожнисті камені, цегла та інші матеріали.

Покрівля

Захищає будівлю від атмосферних опадів. Дах розташовується над горищним перекриттям і може бути виконана як з залізобетонних панелей (плоска), так і з інших матеріалів (дерев'яні або бетонні балки та ін.)

Переглядів: 1684 | Додав: ped4enko | Теги: будівництво | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]