Головна » 2013 » Серпень » 21 » Склад проекту автомобільної дороги та послідовність його виконання
00:36
Склад проекту автомобільної дороги та послідовність його виконання
Дорогу проектують у дві стадії — технічний проект і робочі креслення. Для нескладних об'єктів при використанні типових проектів дозволяється проектування в одну стадію — техноробочий проект, який застосовують при проектуванні місцевих доріг нижчих категорій (IV і V) державного значення та внутрішньогосподарських.

Завдання технічного проекту полягає в обгрунтуванні доцільності будівництва чи реконструкції дороги у вибраному напрямку і прийнятті проектних рішень влаштування земляного полотна в поздовжньому і поперечному профілях, водо- перепускних споруд, дорожнього одягу, благоустрою, а також заходах щодо забезпечення безпеки руху.

Реальне проектування (технічний і техноробочий проекти) включає десять розділів: загальна частина (опис природних умов району прокладання траси і техніко-економічні обгрунтування доцільності будівництва); траса дороги; земляне полотно; дорожній одяг; штучні споруди; будівлі та споруди дорожньої та автотранспортної служби; обладнання дороги (оформлення пунктів чекання автотранспорту та місць відпочинку; дорожні знаки; зелені насадження тощо); будівельні матеріали; організація будівництва; вартість будівництва (кошторис).

Курсове проектування (курсовий проект, курсову роботу або розрахунково-графічні роботи) виконують у такій послідовності:
1. За топографічною картою (синькою) визначають рельєф місцевості (рівнинний, пересічений, гірський) і встановлюють (за СНиП 2.01.01-82 або довідковою літературою) кліматичну характеристику та інші природні умови району прокладання траси.
2. На основі заданої інтенсивності руху автомобілів для лоріг державного значення за ДБН В.2.3-4-2000 встановлюють категорію дороги та вибирають основні технічні норми на її проектування.
3. На топографічній карті намічають варіанти траси між заданими пунктами і після попереднього порівняння техніко-економічних показників накреслюють її план.
4. За позначками, розрахованими за допомогою горизонталей топографічної карти, накреслюють поздовжній профіль вибраного варіанта траси і наносять на нього геологічний розріз фунтів.
5. Аналізують можливість водовідведення з кожного пониженого місця поздовжнього профілю і вирішують питання про необхідність проектування водоперепускних та інших водовідвідних споруд.
6. Установлюють вихідні дані для виявлення витрат потоку. вибору типу споруди і визначення її отвору. Обводять на карті контури водозбірних басейнів, визначають їх площі, поздовжні похили ліній водозливу тощо.
7. Розраховують отвори водоперепускних споруд.
8. Установлюють позначки контрольних точок для нанесення проектної лінії на поздовжній профіль.
9. Наносять проектну лінію на поздовжній профіль.
10. Проектують водовідвід (кювети, резерви тощо).
11. проектують поперечні профілі земляного полотна (виїмку і насип) з прив'язуванням до рельєфу.
12. Розраховують конструкцію дорожнього одягу і на основі техніко-економічних порівнянь варіантів вибирають більш вигідний (економічний).
13. Визначають обсяг земляних робіт і намічають розподіл земляних мас.
14. Складають основні відомості виконання робіт.
15. Оформляють пояснювальну записку до проекту.

приклад трасування дороги
Зверніть увагу на останній нормативний документ з проектування та будівництва автодоріг.
Переглядів: 3557 | Додав: ped4enko | Теги: автодор, проектування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]