Головна » 2010 » Грудень » 8 » Як узаконити перепланування будинку
13:40
Як узаконити перепланування будинку
Досить часто власників нових апартаментів не влаштовує розташування ванної кімнати або площа вітальні і т. д. Що ж говорити тоді про власників старих хрущовок або квартир брежнєвського типу. Вихід залишається один - перепланування!

На перший погляд це здається завданням не з складних: найняв бригаду робітників, 2 тижні незручностей і - здрастуй оновлена «хата»! Досвідчений же юрист з даною думкою не погодиться. Спробуємо розібратися!

Що відбувається на практиці?

В основному власники квартир діють залежно від ситуації, що склалася. Частина з них заздалегідь дізнається про всі документи і дозволи, які треба зібрати для проведення перепланування. Деякі, дізнавшись про кількість даних документів, вирішують звернутися по допомогу до фахівців і віддати справу в надійні руки тих, хто заробляє собі «хліб насущний» узаконенням документів і вже протоптав стежку в міські інстанції. Необхідно відзначити, що дана категорія власників надходить найбільш мудро.

Інші власники квартир не готові змиритися з тим, що узаконення документів відніме досить багато часу і грошей, і вирішують узаконити перепланування після її проведення або взагалі відкласти це невдячна справа до кращих часів.

Звичайно, у таких невдалих власників пізніше можуть виникнути проблеми.

Законодавством України передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність за незаконне перепланування квартири. Крім того, власність з неузаконеним переплануванням не можна закласти в банк, продати, подарувати і так далі. Але про сумне - пізніше ...

C юридичної точки зору ...

Звернемося до Житлового кодексу України. Згідно зі статтею 150 Житлового кодексу України кожен громадянин має право продати свою приватизовану квартиру, подарувати її, заповідати, здавати в оренду (у встановленому законом порядку), обмінювати, закладати, укладати не заборонені законом угоди.

У статті 100 ЖКП сказано, що переобладнання і перепланування житлового будинку і жилого приміщення проводиться з метою поліпшення їх благоустрою і перетворення комунальних квартир в окремі квартири на сім'ю.

Стаття 152 Житлового кодексу України визначає, що переобладнання і перепланування житлового будинку (квартири), який належить громадянину по праву приватного майна, проводиться з дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів.

Питання перепланування досить чітко відрегульований ЖКП. Однак у зв'язку з тим, що ЖКП діє близько 25 років і вже порядком застарів, на практиці питання перепланування квартири вирішуються інакше.

Переглядів: 3484 | Додав: Admin | Теги: квартира, вопрос, документация | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]